Toimintasuunnitelma 2019

ÄÄNEKOSKEN URHEILIJAT ry

YLEISURHEILUJAOSTO

 

 

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2019

 

1 JAOSTON KOKOONPANO

 

Puheenjohtaja Kimmo Kinnunen

Sihteeri Kauko Kuitunen

Varapj. Tuukka Vuorinen

Jäsenet Sari Kinnunen, Tuulikki Putaja, Heli Lehtinen,

Markku Pitkänen, Sanna-Mari Nyholm, Johanna Makkonen ja Ilpo Vesterinen

 

2 HARJOITUS - JA VALMENNUSTOIMINTA

 

Harjoitus- ja valmennustoiminta vaatii pientä uudelleen organisointia Kimmo Kinnusen valmennuspestin (Kiina) myötä. Sitoutuneita valmentajia/vetäjiä on edelleen niukasti, mutta uuden toiminnanjohtajan myötä ohjaaja- ja valmentajatilanteen odotetaan parantuvan. Jaostoa vahvistetaan muutamalla uudella jäsenellä ja tätä kautta toiminnan uskotaan osaltaan kehittyvän ja tehostuvan kauden 2019 aikana. Harjoituksia pyritään joka tapauksessa pyörittämään vähintään samalla intensiteetillä kuin aikaisemminkin. Ohjaajahaku jatkuu.

Lasten urheilukoulutoiminnassa haasteena näyttäisi olevan kesäurheilukoululaisten saaminen mukaan myös talviajan toimintoihin. Tavoitteena on lisätä osallistujamääriä talven harjoitteluryhmissä.

Syksyllä 2013 aloittanut lasten liikuntaleikkikoulu jatkaa edelleen toimintakaudella 2018-2019. Liikuntaleikkikoulu on tarkoitettu 4-6-vuotiaille lapsille. Liikuntaleikkikoulun lisäksi ohjattuja urheilukouluja ja harjoituksia on tarjolla 7-vuotiaista alkaen, tarpeen mukaan aina aikuisikäisiin asti. Ohjatut liikuntaleikkikoulu, urheilukoulut ja yleisurheiluharjoitukset tapahtuvat edelleen pääsääntöisesti tiistaisin ja torstaisin Hiskinmäen maapohjahallilla sekä keskiviikkoisin liikuntatalolla sekä telinesalissa. Lisäksi lähinnä vanhemmille urheilijoille on varattu harjoitusaikoja perjantai-illoille ja lauantaille, jolloin on pitkä harjoitusvuoro klo 13-19. Perjantain vuoro on vapaassa käytössä. Lauantai-illan heittovuoro (15-19) yleisvuoron jälkeen on järjestettynä kuten edellisenäkin talvena. Sunnuntaisin harjoitellaan liikuntatalolla ja Koulunmäen telinesalissa.

Harjoitusryhmiä on useita: liikuntaleikkikoulu 4-6-vuotiaille tytöille ja pojille keskiviikkoisin telinesalissa ja urheilukoulu 7-9 -vuotiaille tytöille ja pojille keskiviikkoisin liikuntatalolla, 10-15 -vuotiaiden poikien ja tyttöjen jatkava urheilukouluryhmä maapohjahallilla sekä yli 15-vuotiaiden tyttöjen ja poikien ryhmä maapohjalla. Lisäksi tarpeen mukaan on erillisiä pienryhmiä vanhemmissa ikäluokissa.

 

Kaudella 2015-2016 aloittanut 10-14-vuotiaille suunnattu telinevoimistelu- ja akrobatiaryhmä ei toistaiseksi jatku ohjaajapulan takia. Heli Lehtisen ohjaama aikuisten urheilukoulu jatkuu kaudella 2018-2019 pääosin torstaisin maapohjahallilla sekä kesäaikaan urheilukentällä. Uutena toimintona kokeillaan matalan kynnyksen sporttikerhoa 6-10- vuotiaille tytöille ja pojille. Kerhoa ohjaa Heikki Vuorinen ja kerho kokoontuu maapohjahallilla tiistaisin. Kerhon jatkosta päätetään syksyn kokeilujakson jälkeen.

 

Harjoitusryhmien vetäjinä toimivat Marja Kankainen, Johanna Makkonen, Jaana Savolainen, Heli Lehtinen, Sini Hokkanen, Heikki Vuorinen, Tuukka Vuorinen, Ilpo Vesterinen sekä Kimmo Kinnunen silloin kun on maisemissa. Lisäksi voimavalmennuksessa apuna ovat Jyrki Kononen ja Mari Paananen.

 

Lajiharjoituksia pyritään pitämään viikoittain läpi harjoituskauden. Mukana tulee olemaan mahdollisuuksien mukaan myös vierailevia valmentajia. Kesällä järjestetään tuttuun tapaan viikkokisoja sekä yhteisiä harjoituksia liikuntapuistossa. Kesällä 2017 aloitettua ja loistavan vastaanoton saanutta Keskimaan kesäurheilukouluketju- toimintaa tullaan jatkamaan kesällä 2019. Samoin Suolahden Urhon toiveesta yhteistyönä toteutettuja lajikouluja jatkettaneen. Liikuntatalon voimailu- ja kuntosalin tultua maksullisiksi, jaosto on listannut urheilijat ja valmentajat, jotka talkootyötä vastaan saavat kulkuoikeuden saleihin ja pääseura kustantaa avaimet. Samaa käytäntöä jatketaan toimintakaudella 2018-2019. Urheilukoulujen ja kausimaksujen hinnat säilyvät ennallaan.

 

Liiton ja alueen valmennusryhmissä kaudella 2018-2019 ovat: Jami Kinnunen keihään haastajaryhmässä, Arttu Mattila ja Roosa Ylönen nuorten EM- ryhmässä (NEM) sekä Viivi Raatikainen alueellisessa nuorten maajoukkueryhmässä (ANMJ).

 

Kaikille aktiivisille ja halukkaille urheilijoille järjestetään mahdollisuuksien mukaan joitakin viikonloppuleirejä joko Kuortaneen Urheiluopistolla tai Hipposhallilla. Perinteinen joululeiri toteutetaan Kuortaneella heti joulunpyhien jälkeen 27.-29.12.2018.

 

3 KILPAILUTOIMINTA

 

Kilpailujen järjestämisessä jatketaan kaudella 2018 aloitettua yhteistyötä Suolahden Urho yleisurheilun kanssa. Kansalliset Äänekoski Games yleisurheilukilpailut pidettäneen elokuussa, mikäli sopiva ajankohta kisaruuhkan keskeltä löytyy. Nuorten sarjoihin haettaneen joitakin piirinmestaruuskilpailuja, kilpailujen saanti ratkeaa myöhemmin. Lisäksi ÄU:n yleisurheilujaosto järjestää 3-4 alueellista nuorisokisaa Urhon kanssa kauden 2019 aikana.

 

Seuran omia viikkokisoja pidetään lapsille maanantaisin välillä toukokuu- syyskuu. Heinäkuu lomaillaan viikkokisojen osalta.

Hippokisat järjestetään yhdessä Osuuspankin kanssa, mikäli pankki sitä tarjoaa. Myös muille järjestöille ja yhteisöille (koulu) annetaan toimitsija- ja järjestelyapua tarvittaessa.

 

Suomenmestaruuskilpailuihin osallistuvat kaikki ne, joilla on tulosrajat saavutettuna.

 

Sisulisä- ja aluemestaruuskilpailuihin osallistutaan useamman kymmenen urheilijan voimin. Kansainvälisiin arvokilpailuihin ja maaotteluihin uskotaan meiltä yltävän 3-4 urheilijaa. Myös aikuisurheilun puolelta odotetaan uusia osallistujia Aikuisurheiluliiton SM- kisoihin kaudella 2019.

 

4 KOULUTUS- JA KURSSITOIMINTA

 

Seura jatkaa Suomen Urheiluliiton läntisen alueen Varaslähtö Tulevaisuuteen seurakoulutuksessa, jossa ÄU:n edustajana toimii Tuukka Vuorinen. Koulutus koskee koko yleisurheilujaostoa ja edellyttää aktiivista kehittämisotetta etenkin yleisurheilujaostolta. Seurakoulutuksen kehittämishankkeina vuoden 2019 aikana on edelleen löytää 1-2 uutta ohjaajaa/valmentajaa ja kouluttaa heidät tehtäviinsä sekä jakaa seuran tehtäviä ja vastuualueita useammalle seuratoimijalle. Tarkoituksena olisi täydentää esimerkiksi toimitsijaryhmiä, löytää lajijohtajat kisatapahtumiin ja kouluttaa uusi lähettäjä seuran järjestämiin kilpailuihin.

 

5 TIEDOTUSTOIMINTA

 

Tiedotuksessa käytetään ensisijaisesti seuran Internet-sivuja sekä paikallisia tiedotusvälineitä. Lisäksi yleisurheilun oma profiili Facebook- yhteisöpalvelussa sekä Instagramissa toimii tiedotuskanavana. Hyvin toimivaa yhteistyötä jatketaan paikallislehti Äksän kanssa ja etenkin verkkolehden ilmaista ilmoitusmahdollisuutta hyödynnetään entistä tehokkaammin. Jaosto pyrkii saamaan aika ajoin yleisurheiluun liittyviä juttuja paikallislehtiin (ÄKS, Sisä-Suomen Lehti).

 

6 TALOUSTOIMINTA

 

Jaoston talousarvio on liitteenä. Sponsorointi- ja muut tukisopimukset ovat erittäin tärkeitä yleisurheilun taloudelle.

 

Myös pääseuran johtokunnan toivotaan jatkavan taloudellisen tuen (Äänemäki) myöntämistä yleisurheilujaostolle.

 

Kassaa pyritään kartuttamaan ensisijaisesti laadukkaiden urheilutapahtumien markkina-arvon sekä talkootuoton kautta. Liikuntaleikkikoulun, urheilukoulujen ja kausimaksujen tuotot ovat merkittävä osa jaoston kassavirtaa.

 

7 TAVOITTEET; SEURALUOKITUS JA PISTEET

 

Toteutunut 2018                                              Tavoite 2019

 

Kalevanmalja - pisteet 58 / 25.                                35 / 50.

Luokkaurheilijat 74                                                         60

SM 14/15v 2,5                                                                  0

Passi (lisenssi) pisteet 29                                              29

Seuraluokittelupisteet/sijoitus 163,5 / 46.             124 / 60.

Seuraluokittelussa 1. liiga ja piirissä 2.               1. liiga / 2.

Sisulisätilastossa pisteet/sijoitus piiri 113 / 6.         120 / 6.

Viikkokisailijoiden määrä 88                                          95

Uusia koulutettuja ohjaajia 3                                           2

 

Kaudelta 2019 ei odoteta aivan edellisen kauden kaltaista pistepottia, koska paljon pisteitä tuonut pikajuoksija Aino Pulkkinen on siirtynyt toiseen seuraan (JKU).

 

 

Äänekosken Urheilijat

Yleisurheilujaosto